www.evaogmalthe.dk

Strøtanker fra et par globetrottere

Alle burde leve som campere.

Det er en sætning vi ofte har sagt til hinanden i løbet af de sidste 9 måneder. Og hvad mener vi med det? Ja, ikke at alle folk burde rejse rundt til nær og fjern, men at alle burde leve efter de begrænsninger der er, når man som os bor i en autocamper.

www.evaogmalthe.dk
Efter en strandtur

Jeg læste en artikel til morgen

som var baseret på en amerikansk undersøgelse. Den fortalte, at over halvdelen af det der bliver givet i julegave, aldrig bliver brugt efter jul. Kun i meget lidt omfang ihvertfald og at det meste børnelegetøj bliver kasseret efter et halvt år. Enten fordi det er defekt eller ikke længere interessant. Det er skræmmende at tænke på.

Når man lever som vi gør

sætter pladsmangel de aller første begrænsninger. Når man står i en butik, med en ting i hånden, er det første man tænker: Hvor skal den være? Og så er det faktisk ligemeget om det er en lækker bluse, en 3-pak kaffe på tilbud eller en fed figur fra Star Wars. Faktisk gør det, at man kun omgiver sig med ting der giver virkelig mening. Enten rent praktisk eller inde i hjertet.

www.evaogmalthe.dk
Evas tøjskab

Da vi for snart 1 år siden

pakkede møbler og dimser ned, fordi huset i Tårnby var solgt, fandt vi ud af hvor meget ligegyldigt møg man er i besiddelse af. Vi forærede massevis af ligegyldigt køkkengrej, tøj og nips væk og pakkede det resterende sammen, så det kunne være i kælderen ved lejligheden i Sydhavnen. Ja selv møblerne blev foræret væk. Vi stod og kiggede på dem og fandt ud af, at det eneste vi (eller rettere jeg, Eva) havde et forhold til var spisebordet fra mit barndomshjem, symaskinen jeg havde fået af min farfar og et “industrial” skab af metal, som var klunset. Tør du kigge rundt i dit hjem og mærke efter hvor mange ting, der har betydning for dig? Ikke bare ting der er pæne og som du er glad for, men ting du ville være knust over at miste. Faktisk tænkte vi dengang, at der nok var mange ting vi kom til at mangle når vi flyttede ind i autocamperen, men på forunderlig vis er det ikke tilfældet. Malthe savner i ny og næ sine store, gode højttalere og det kæmpe fjernsyn. Men udover det er der ikke ét eneste tidspunkt hvor nogen af os har sagt en sætning i stil med: “Jeg savner godt nok den lille vase, der stod på skænken inde i gæsteværelset”. For det var bare fyld.

www.evaogmalthe.dk
Bedste investering til varmen

Vi omgav os også med mange ting

men har reflekteret meget over, at vi købte ting for at udfylde et tomrum. For at underholde os selv. Måske endda for at føle os lykkelige? Det behov har slet ikke været nødvendigt at dække siden vi tog afsted. Nu tænker du jo nok, at det kan vi sagtens sige, eftersom vi rejser rundt og ser spændende ting hele tiden, men det er ikke kun derfor. Man lærer simpelthen at værdsætte mere. Vi ser jo ikke fede ting 24/7 og en stor del af tiden bruger vi i autocamperen og hér er det bl.a. at værdsættelse viser sit ansigt. Hvornår har du sidst værdsat dit wi-Fi? Det gør vi næsten på daglig basis. Eller ihvertfald når kvaliteten af det er så god, at vi rent faktisk kan streame film og tv. Og hvornår har du sidst værdsat en podcast? Det gør vi, når vi finder nogle gode at lytte til, fordi vi ikke bare kan tænde for radioen.

www.evaogmalthe.dk
Malthe laver blog

Værdsættelse omhandler ikke kun ting

men også følelser. Før i tiden værdsætte vi ikke sådan noget som et bad. Selvfølgelig var det da rart at gå i bad, men følelsen af værdsættelse var der ikke. Det er den nu. De fleste dage foregår med etagevask på vores 1 kvm badeværelse. Vi har skam bad i Hr Hymer, men det er så besværligt at skulle rigge til og pladsen er så trang, så vi kun sjældent bruger det. Derfor er et bad på en campingplads eller en rasteplads himmelsk. Følelsen af varmt vand på hele kroppen samtidig og muligheden for, at bruge skrubbehandsker, bodyshower osv er absolut ikke noget vi har værdsat tidligere. Gjorde du det sidst du var i bad?

www.evaogmalthe.dk
Vandretur i sandaler
www.evaogmalthe.dk
Vådeservietter er et must for en camper

Når nu vi taler om vand

er der også noget andet der gør, at alle burde leve som campere. Vi har en vandtank på 220 liter, en spildevandstank på 200 liter og en toilettank på 25 liter. De 3 ting skal fyldes og tømmes og det kan man ikke bare gøre alle steder. Et normalt brusebad med fri vandforsyning bruger 50-100 liter vand, man bruger normalt 100 liter vand pr person til toiletskyl om dagen og opvask i hånden står normalt for op til svimlende 700 liter pr dag. Med de mængder ville vi jo skulle tømme og fylde tankene flere gange dagligt! Det gør, at man helt automatisk sparer på alt vandet. Dermed kan en tank vand sagtens holde 3-5 dage.

Videoen her er kun for sjov. Det står trods alt ikke så slemt til.

Det samme gælder elektricitet.

Vi har 2 batterier i bilen. Det ene hører til bilen selv og det andet er til forbrug. Når vi kører bliver de ladt op. Det betyder, at det er det strøm vi har! Kun når vi er tilsluttet strøm på f.eks en campingplads, er der mere at tage af. Det betyder, at man ikke lader lys være tændt unødigt, at man sørger for at få elektriske enheder ladt op imens man kører og at sådan noget som føntørrer, vaffeljern, brødrister, kogekande, limpistol, støvsuger, foodprocessor, håndmikser, epilator etc ikke er noget der er i vores lille hjem, for de bruger 220V og vi har kun 12V. Det er så alligevel ikke helt sandt, for jeg har en epilator og har lige købt en lille limpistol. Men så glæder man sig til, at kunne bruge dem, når man er tilsluttet strøm og 220V og dermed værdsætter man det når det sker.

www.evaogmalthe.dk
Vedligeholdelse af Hr. Hymer

Vi har installeret et solcelle panel

på taget for nyligt. Som udgangspunkt fordi vi var nødt til, at skifte køleskab. Det gamle køleskab kørte på gas (når man hold stille) og batteri (imens man kørte) og kunne kun køle 20 grader under udenomstemperaturen. Dvs at når der var 35 grader udenfor, var der 15 grader i køleskabet. Det var absolut uholdbart! Så vi skiftede til et kompressor køleskab, som udelukkende kører på strøm og det kunne batteriet ikke trække alene. Derfor fik vi en solcelle, som klarer dét problem upåklageligt. Planen er, at vi skal have endnu én, så vi er endnu mere selvforsynende.

www.evaogmalthe.dk
Hygge skal der til, selv på en hverdag

Madspild er heller ikke noget

vi kender så meget til længere. Vores køleskabsplads er trang, så vi har ikke længere alle de dér glas med alt fra rødbeder til orientalsk krydderpasta stående, som vi var tilbøjelige til at købe i Danmark og som vi smed ud når de var blevet for gamle. Det samme gælder ting som pålæg, madrester osv. Vi har kun det vi skal bruge. Både pga pladsen, men også fordi det ikke altid er lige let at få købt ind. Enten kommer vi ikke i nærheden af et supermarked eller også har det supermarked vi kommer til f.eks ikke frisk mælk (ja du læste rigtigt. Frisk mælk er ikke en selvfølge). Brød køber vi i så små pakker som muligt, fordi det ellers fylder (det er ikke dyrere at købe småt ind sydpå) og vi køber ind til flere dage af gangen efter en løs madplan. I ny og næ får fuglene et par endeskiver brød eller et halvt tørt flute, men ellers er det meget begrænset hvad vi smider ud. Mht frugt og grøntsager er det heldigvis både billigt og muligt, at købe alt fra gulerødder til klementiner enkelt styks og dermed står vi heller ikke med rå mængder af det, som når at fordærve. Plus at vi har muligheden for, at plukke æbler, pærer, figner, mandler, kaktusfrugter osv i vejkanten, hvilket desværre ikke er en mulighed i det kolde nord.

Det er det vi mener med

at alle burde leve som campere. Tænke over vores handlinger. Over om vi virkelig har brug for den ting vi står med i hånden inden vi køber den og generelt nedsætter vores forbrug. Vi er ikke blevet mindre lykkelige af, at leve som vi gør. Tvært imod. Vi har virkeligt lært at værdsætte, i stedet for bare at tage for givet. Det betyder jo ikke, at vi går rundt som usoignerede hippier, der tilbeder jorden og de gaver den giver, men bare at man finder ud af hvad der er vigtigt. Det er faktisk ret befriende. Derudover giver det os en masse oplevelser sammen. Det er hyggeligt, at lytte til lydbøger sammen i stedet for at lave aktiviteter hver for sig. Det er hyggeligt, at gå på pærerov sammen i stedet for at smutte i supermarkedet. Det er sågar hyggeligt, at planlægge det næste stop sammen, for at få et bad. Nogle oplevelser vi aldrig før har spekuleret over, fordi vi tog alt for meget for givet.

www.evaogmalthe.dk
Lykken er: At planlægge næste stop sammen

Så prøv at leve som camper.

Også selvom du “bare” er i dit helt almindelige hjem. Det vil både naturen og din egen sjæl have rigtigt godt af. Tør du tage udfordringen? Bare i en måned. Hvem véd, måske bliver du så glad for det, at du slet ikke har lyst til at stoppe igen 😉

www.evaogmalthe.dk
Lær at glædes ved selv de mindste ting

Nå, nu vil jeg smutte.

Jeg skal ud og have skyllet vasketøjet, der står i en 20 liters spand udenfor. Tøjvask foregår nemlig for det meste også i hånden. Det gør, at man virkelig værdsætter når håndklæder og sengetøj har været en tur forbi møntvaskeriet.

E&M

– Tekst: Eva. Supplering, billedtekst og billedredigering: Eva

4 thoughts on “Strøtanker fra et par globetrottere”

 1. Anna-Brita Hukka

  Hej på er! En underbar resa och många fina upplevelser har ni haft såhär långt.
  Att ni vågade ta risken med en sådan resa är beundrandvärt. Det är säkertmånga som hoppas, vill och önskar göra samma sak, men inte har möjlighet. dessutom måste ni vara väldigt mogna människor för attklara av alla större och mindre olägenheter som uppstår under resan.
  Har följ er på er resa med glädje och tacksamhet över att ni vill dela den med oss andra.
  Har ni tänkt på att skriva en bok om resan och ge ut den?
  Ha en trevlig och trygg fortsättning på er resa.
  Många varma kramar och hälsningar,
  Anna-Brita❤️

  1. Eva og Malthe

   Tusind tak for de fine ord Anna-Brita. De varmer virkelig.
   Efter vi er taget afsted, har vi virkelig fundet ud af hvor modige folk synes vi er. Faktisk har vi ikke tænkt så meget over den sag selv. For os har det bare været en drøm vi har opfyldt Vi har fravalgt ting som hus, dyr bil osv og tilvalgt en god gammel autocamper og et liv som nomader i stedet. I reglen tror vi, at det er noget de fleste kan, hvis de beslutter sig for det. Selvfølgelig kan der være helbred og andre sager der forhindrer det, men i det store hele er det i vores optik et spørgsmål om prioritering
   Vores største “frygt” var faktisk, om vi som par kunne fungere, når vi skulle være sammen hele tiden på lidt plads, men det er gået fint. Heldigvis er vi begge rummelige mennesker, som kender hinandens særheder og signaler. Derfor har det ikke været et problem for os at komme over de enkelte forhindringer vi er stødt på. Måske har turen endda gjort os stærkere sammen?
   Flere mennesker har foreslået os at skrive en bog og tanken er interessant Jeg (Eva) har altid elsket at skrive og er også i færd med, at skrive en bog, der dog ikke handler om rejsen. Efter de mange opfordringer overvejer jeg kraftigt at begynde at skrive dagbog om vores oplevelser, som kan bruges som basis til en bog om vores nomade-liv Tak fordi du også foreslår det
   Også tak for, at du følger med på rejsen. Det betyder meget for os ❤

 2. Hvor lyder det dejligt. Og ja man har alt for mange ting og sager, som man ikke bruger. Jeg nøjes med at rejse 2-3 gange om året, for hus og have og venner skal jo passes også.
  I ønskes en fortsat rigtig dejlig tur ud i det blå 🙂
  Hilsen Kirsten

  1. Eva og Malthe

   At rejse 2-3 gange om året, kan også være det der bringer input nok til, at man ser hverdagen fra en ny vinkel. Så længe man udvider sin horisont, kan man kun blive et bedre menneske
   Tusind tak fordi du følger os. Det betyder meget for os

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't miss a thing

Subscribe today !

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our adventures.

Please check your spam-folder, we might end up there and you will miss out on all the good stuff.

You have Successfully Subscribed!